Treceți la conținutul principal

Ce faci?

O intrebare banala, care este atat de des rostita incat si-a pierdut semnificatia si a ajuns sa fie o fraza rostita la care se obtine de cele mai multe ori, aceeasi replica "bine". Stereotipic, raspunsul la intrebare este rostit de cele mai multe ori cu atat de putina convingere sau cu atat de putin interes, incat discutia se opreste inevitabil la acest nivel.
Din punctul meu de vedere "ce faci?" nu este o intrebare banala. Pe langa functia lui evidenta de "deschizator" de conversatii, un simplu "ce faci" iti poate schimba ziua. Atunci cand o persoana ti-o adreseaza, inseamna ca ii pasa de tine, ca vrea realmente sa afle ce mai faci, cum o mai duci, care mai e viata ta. Un "ce faci" poate fi uneori mai frumos decat o conversatie lunga despre nimicuri. Pentru ca arata grija si preocupare.E o intrebare adresata sufletului omului. A devenit prea rece atunci cand e adresata pe mess sau pe chat, dar ii sade bine atunci cand e asezonata cu o privire profunda in ochii celuilalt sau cu o voce calda la telefon. E o intrebare atat de putin egoista, pentru ca e deschiderea catre poveste, catre ascultare. Stii ca omul care ti-o adreseaza are disponibilitatea de a te asculta, de a te lasa sa iti deschizi sufletul, inima. Este "bataia la poarta sufletului", iar optiunea de a deschide sau nu acea usa ramane strict la latitudinea interlocutorului. Daca iti raspunde cu un simplu "bine", sec, vei stii ca poarta acea nu a fost sa iti fie deschisa, ca poate a ruginit sau poate nu mai gasesti zavorul pentru a o putea deschide. Daca incepe sa iti povesteasca, inseamna ca te-a lasat sa ii patrunzi in tainele inimii sale, sa te faca partas la gandurile si sentimentele care il incearca.
Mi-e teama de momentul in care raspunsul la "ce faci" se va transforma intr-un banal "bine", pentru ca asta inseamna alienare, pentru ca asta inseamna prindere in valtoarea unei vieti cotidiene prea gri si prea urate. O uitare de sine pe care nu vreau sa imi fie dat sa o traiesc. Nu vreau sa mimez binele, vreau sa spun daca fac bine sau rau, daca ma incearca un sentiment sau altul. Pentru ca oamenii dragi, oamenii calzi, apropiati merita asta. Pentru ca "ce faci" e cea mai frumoasa declaratie de dragoste sau de prietenie pe care poti sa o faci.
....de retinut...de gandit...de reflectat...tu ce faci azi?

Comentarii

Suflet naiv a spus…
Si eu detest acest "ce faci?"

Postări populare de pe acest blog

The world is what you think of it. So think of it differently and your life will change.  (Paul Arden - Whatever You Think, Think The Opposite)

Comunicare vs Tunderea oilor sau cum am ramas inchisa in biblioteca

Intamplarea pe care o voi povesti azi s-a intamplat cu mult timp in urma...pe cand eram anul I..Cautam carti pentru binecunoscuta tema la Teoria Comunicarii (afurisitele ale de citate...cine stie cunoaste ;))...si pentru ca nu am gasit la biblioteca facultatii tot ce imi trebuia am hotarat sa imi incerc norocul acasa (la Buzau)..Stiam ca biblioteca achizitionase carti bune de comunicare....zis si facut. De cum am intrat m-am simtit ca la aeroport cand trebuie sa faci "check in"..securitate nu gluma..nu ma gandeam ca exista oameni atat de impatimiti de lectura care sa isi doreasca sa place cu un raft acasa, pe ascuns...Am declarat ca nu am intentii rele si m-am indreptat catre sectia de "imprumut adulti". Insa aici, surpriza...nu gasesc un raft dedicat exclusiv comunicarii..zaresc John Fiske langa modul de tundere al oilor si pe Kotler la industria alimentara...logica zero in asezarea acestor carti. M-am uitat sa vad daca nu cumva biblioteca e in curatenie si se inta