sâmbătă, 11 iulie 2009

Aventura achiziţiei unui apartament - episodul 2

Drumul la bancă (1)

Am revenit cu povestea în ceea ce priveşte achiziţia unui imobil. Mă oprisem în postul anterior la ideea că în cele mai multe cazuri, a-ţi cumpăra o locuinţă implică şi un credit imobiliar.
Şi să vezi atunci drumuri la bancă şi hărtii pe care le ai de completat. Începutul îl constituie fără îndoială verificarea gradului de solvabilitate. Cu alte cuvinte, dacă salariul pe care îl ai, din care se scad obligaţiile de plată, îţi permite să iei un credit ipotecar. Sună dificil dar nu este deloc aşa. Îm mare nu ai nevoie decât de o adeverinţă de salariu şi fişa fiscală aferentă anului trecut pentru ca cei de la bancă să îţi facă o analiză de bonitate şi să îţi spună suma la care te încadrezi sub formă de credit. Documentele de care ai nevoie pot diferi de la bancă la bancă, însă poţi avea certitudinea că vei afla în momentul în care suni să te interesezi sau atunci când ajungi în agenţia băncii respective.
Bucuria este mare să aflii că te încadrez, împreună cu partenerul tău la o sumă destul de frumoasă. Dacă la ea adaugi şi economiile voastre de o viaţă, vei vedea că opţiunile tale în ceea ce priveşte tipul locuinţei se vor schmba destul de repede: de la un apartament cu 2 camere la unul cu 3, decomandat.

Tot ce mai ai de făcut este să găseşti apartamentul. Probabil îţi spui că este floare la ureche, mai ales cu dezvoltarea internetului, care te scuteşte de mersul la chioşcul de ziare pentru a-ţi lua în fiecare zi ziarul de anunţuri. Nu am să te contrazic aici, dar nici să nu îţi imaginezi că pe internet umblă câinii cu covigi în coadă. Ai de făcut săpături serioase dacă vrei să investeşti cu cap într-un imobil.

Un comentariu:

Anda spunea...

Abia astept sa citesc episodul 4...este absolut genial postul:)