Treceți la conținutul principal

Duminica la teatru

*
Duminica trecuta am avut ocazia de a merge la teatru, la o piesa absolut superba: "Dulcea pasare a tineretii" a lui Tennessee Williams. Piesa de joaca la TNB, la sala Atelier, iar regia este semnata de Tudor Marascu. Distributia este si ea de exceptie: Adela Marculescu, Damian Crasmaru, Vivian Alivizache, Sanda Toma, Mihai Niculescu, Ionut Adascalitei, Marius Rizea, Tomi Cristin, Viorica Voda. O piesa ce vorbeste despre esec, despre finaluri mai putin fericite, despre adevaruri crude.

Piesa este o imagine a decaderii morale si a raului, a desfraului, a alegerilor, uneori gresite, pe care oamenii le fac in viata, din ignoranta, din dorinta de mai bine sau din naivitate. Personajele principale sunt o actrita de film trecuta de mult de prima tinerete, care fuge de propriul esec, scufundandu-se in alcool, droguri si desfrau si un tanar cu vise nobile candva care incearca sa si le indeplineasca prin mijloace ieftine. Batrana actrita este descrisa ca un monstru, este un om aflat aproape de fundul prapastiei, dar nu si-a pierdut cu totul umanitatea. Tanarul hoinar nu este altceva decat intruparea visului american, un vis care nu a putut fi dus pana la capat, caci tanarul este atras in acel vartej al gloriei si al luxului si isi imagineaza ca tot ceea ce ii pica in mana este si bun. In finalul piesei, batrana actrita este readusa la viata de vestea succesului repurtat la Hollywood si reuseste sa se salveze din infernul in care a coborat. Din pacate, tanarul si-a pierdut tineretea si o data cu ea si vointa de a trai. Nu se opune atunci cand un grup de huligani il castreaza pentru ca transmisese o boala venerica unei fete tinere, fiica celui mai bogat om al tinutului. Tanarul Chane Wayne, asa cum se numeste personjul principal, isi pierde sufletul datorita depravarii si a minciunii in care traise.

Dulcea pasare a tineretii este expresia violentei politice, a bolilor spirituale si trupesti. Umorul anumitor scene este grotesc si ilustreaza si mai bine descompunerea morala.

O piesa pe care o recomand cu caldura. In fond vremea de afara parca ne imbie la o dupa amiaza de duminica petrecuta la teatru. Va asigur ca nu o sa va para rau.


*poza este preluata de pe www.port.ro

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Portret chinezesc...da mai departe

Ati observat ce forfota e pe strazi zilele acestea? Peste tot vezi mamici si copii care isi achizitioneaza noi rechizite, uniforme, ghiozdanele... Recunosc, sfiita, ca nu m-am putut stapani si m-am intors acasa cu vreo doua caiete parfumate si cateva pixuri colorate (copil).
Purtand o discutie cu o prietena, ne amintim de oracolele din copilarie, acele caiete frumos colorate, ce ascundeau intrebari cu subinteles, si pe care le piteam care pe unde apucam ca nu cumva vreunul din parinti sa descopere mica comoara. Ei bine, rasfoind paginile electronica ale revistei ONE am gasit ceva asemanator. Am intrat in joc, si m-am gandit ca pentru o clipa de relaxare, nu ar strica sa postez "jocul" aici. Si daca tot se poarta leapsa pe net, dau mai departe pentru cine vrea sa se destinda un pic.Daca ai fii:

1. o calitate: sinceritate
2. un defect: sinceritate
3. o destinatie: Venetia
4. o bautura: cafea
5. un film: Un sarut de milioane
6. un spot tv: cele de la Milka
7. o aroma: lavanda
8. u…