Treceți la conținutul principal

Dobre, Gdansk!


Gotic, F. Chopin, H. Sienkiewicz, kielbasa (carnaciori), zlot, Polonia. Si un oras care sta de straja la Marea Baltica: Gdansk.
Multi cand aud numele Gdansk isi imagineaza ca este doar un port ca multe altele. Dar orasul nu inseamna doar nave, ci si cladiri in stil gotic, stradute vechi, si mult mult romantism. Trebuie doar sa te inarmezi cu rabdare si cu o harta pentru a-ti face vizita mai usoara.
Recunosc , prima data cand am auzit ca voi pleca la Gdansk, nici nu stiam in ce zona sa il localizez..Harta mi-a fost prieten de nadejde si asa am aflat ca voi pleca in nordul Europei, la Marea Baltica...Nu mai calatorisem pana atunci atat de departe si nici nu mai vazusem alta mare in afara de cea Neagra. Ne-am hotarat destul de greu cu ce sa plecam..avion, autocar, tren, si pentru ca punctul comun la care am ajusn la final a fost trenul, am facut 36 de ore pana am ajuns la destinatie. (data viitoare am jurat ca vom pune bani la ciorapi si vom pleca cu avionul).
De um am pus piciorul in oras am trait senzatia ca de undeva, de pe o strada sau de dupa o cladire va aparea un cavaler in armura...Doar masinile secolului XXI ne mai aduceau cu picioarele pe pamant.
Daca te intrebi ce ar trebui sa vizitezi prima data in Gdansk, ti-as spune fara sa stau pe ganduri, centrul istoric medieval.Aici vei gasi toate monumetele importante ale orasului, de la Upland Gate, vechea poarte de intrare in oras, pana la Katowia, o veche camera de tortura, construita de un arhitect flamand. De asemenea, poti vizita turnul inchisorii Wieza Wiezienna. Daca nu vreti sa pierdeti o priveliste superba a raului Motlawa, atunci trebuie sa urcati in turnul bisericii gotice a Sfintei Fecioare.
Daca vreti sa faceti cumparaturi, atunci strada Mariacka este cea pe care o cautati. Este recunoscuta ca cea mai frumoasa strada din Gdansk, fiind construita in stil baroc.
In baza navala a orasului acosteaza azi iahturi. Ceea ce merita vizitat este Muzeul Central Maritim, situat intr-o macara, construita in 1442-1444.
Si daca tot esti in regiune, fa o vizita si pe la Sopot, renumita statiune balneara de pe litoralul polonez al Marii Baltice.
Sederea mea in Gdansk nu a fost una indelungata. Dar am stat suficient incat sa imi doresc sa mai revin aici.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Portret chinezesc...da mai departe

Ati observat ce forfota e pe strazi zilele acestea? Peste tot vezi mamici si copii care isi achizitioneaza noi rechizite, uniforme, ghiozdanele... Recunosc, sfiita, ca nu m-am putut stapani si m-am intors acasa cu vreo doua caiete parfumate si cateva pixuri colorate (copil).
Purtand o discutie cu o prietena, ne amintim de oracolele din copilarie, acele caiete frumos colorate, ce ascundeau intrebari cu subinteles, si pe care le piteam care pe unde apucam ca nu cumva vreunul din parinti sa descopere mica comoara. Ei bine, rasfoind paginile electronica ale revistei ONE am gasit ceva asemanator. Am intrat in joc, si m-am gandit ca pentru o clipa de relaxare, nu ar strica sa postez "jocul" aici. Si daca tot se poarta leapsa pe net, dau mai departe pentru cine vrea sa se destinda un pic.Daca ai fii:

1. o calitate: sinceritate
2. un defect: sinceritate
3. o destinatie: Venetia
4. o bautura: cafea
5. un film: Un sarut de milioane
6. un spot tv: cele de la Milka
7. o aroma: lavanda
8. u…